Controlling

Controlling szolgáltatás, pénzügyi tanácsadás, üzleti tervezés, cégfejlesztés, coaching, honlapkészítés, webfejlesztés, online marketing szolgáltatás.
Pixabay

Mi is az a controlling? Mi a feladata egy vállalkozásnál?

A controlling a vezetés alrendszere, amely a tervezést, az ellenőrzést, valamint az információellátást koordinálja. Lényege ezek összehangolása, komplex rendszerbe történő szervezése.

A legfőbb szerepe, hogy segítse a vezetést az irányításban, a megalapozott döntések meghozatalában, és a megfelelő reagálási képességben a vállalkozás céljainak megvalósítása érdekében.

A vállalat olyan célkövető, dinamikus rendszer, melynek a  működése során illeszkednie kell a belső és környezeti változásokhoz. Ennek  a  feladatnak  a  megoldásában  már  szinte  nélkülözhetetlen  szerepet tölt  be  a controlling, melyet nem lehet az ellenőrzéssel azonosítani.


Hogyan dolgozom?

Controlling tevékenységet minden vezető végez, sokszor csak fejben. Tervez, kalkulál, összehasonlít, változtat, bevavatkozik, új irányokat jelöl ki. Egy bizonyos cégméretnél azonban már átláthatatlanok ezek a folyamatok írásos tervezés, controlling információs rendszer nélkül. Ha eljön ez a pont a vállalat életében, a jó vezető felismeri, hogy szüksége van támogatásra a döntéshozatal folyamatában. Ha Ön továbbra is biztonságos mederben szeretné kormányozni a vállalkozása hajóját, és bizalmat szavaz nekem, kiépítem cégénél azt az információs bázist, ami segít Önnek a megalapozott és időben történő döntéseket meghozni. Egy ingyenes ismerkedő beszélgetés után, felvázolom Önnek, hogy milyen területeken lenne érdemes változtatni, átláthatóvá tenni a folyamatokat, hol hiányoznak az információk a biztonságos, eredményes működéshez valamint milyen megoldási javaslataim vannak. Amennyiben ezeket elfogadja, úgy szerződéskötés után kialakítom cége controlling rendszerét.

A következő kérdésekre kap folyamatosan aktualizált válaszokat:

 • Mennyire eredményes az adott termékem, szolgáltatásom, projektem?
 • Jó-e az ár?
 • Mennyi lesz a várható eredmény?
 • Milyen költségeim merültek fel az adott terméken, szolgáltatáson, projekten?
 • Lesznek-e likviditási problémáim? Ha igen, hogyan kezeljem ezeket? Mikor kell beavatkoznom?
 • Milyen szűk keresztmetszetek vannak a gyártás, szolgáltatás folyamatában?
 • Jó-e a készletgazdálkodás?
 • Hol lehet vagy kell spórolni, hol vannak rejtett tartalékok?
 • Melyik emberem (pl. üzletkötőm) dolgozik eredményesen, melyik kevésbé?
 • Érdemes-e befektetnem vagy sem?

Konkrétan milyen eszközökkel tudom segíteni a vállalkozását?

tervezés, üzleti terv, controlling, kontrolling, eredmény, árképzés, önköltség, likviditás
Pixabay
 1. Üzleti tervezés.
 2. Terv-tény eltéréselemzés- ezzel időben rámutatva azokra a területekre ahol beavatkozás szükséges a cég tevékenységében.
 3. Költségelemzések.
 4. Gazdaságossági számítások.
 5. Önköltség számítások, az ideális piaci ár kialakítása.
 6. Eredmény meghatározása adott projekt, termék, szolgáltatás szintjén.
 7. Projekt controlling szolgáltatások.
 8. Szűk keresztmetszetek meghatározása a gyártás, szolgáltatás folyamatában, melyek csökkentik a hatékonyságot, és ezen keresztül az eredményt.
 9. Információs rendszerek felépítése- napi, heti, havi, éves jelentések rendszerének kidolgozása igény szerint.
 10. Előnyök maximalizálása, hátrányok minimalizálása a gazdálkodás folyamatos követésén, információk átadásán keresztül.

Ha felkeltettem az érdeklődését, szívesen tájékoztatom részletesebben!   Kapcsolat